Kağıt maliyeti hesaplama nasıl yapılır?


Matbaacılık sektöründe kullanılan kâğıtlar bobin, paket ve top olarak kullanılmaktadır. Piyasada gramaj, ebat ve özelliklerine göre fiyatlandırılmakta ve satılmaktadır. Bobin kâğıtlar kg olarak fiyatlandırılıp satılmaktadırlar.

Ebat kâğıtlar paket veya top içindeki miktalarlarına ve gramajına göre fiyatlandırılıp satılmaktad. Bir pakette 250 tabaka kâğıt, bir top kâğıtta ise 500 tabaka kâğıt bulunmaktadır.

Şekil 2.1: Bobin ve paket kâğıt

2.1. Standart Kâğıt Ölçüleri A, B, C olmak üzere kâğıtlar normlara bölünmüşlerdir. Bu normlar doğrultusunda kâğıt ölçüleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.
2.2. Matbaacılıkta Kullanılan Kâğıt Ölçüleri Matbaacılıkta kullanılan kâğıt ölçüleri, matbaa makinelerinin boyutları ile doğru orantılı olarak üretilmektedir. Kâğıtlar tabaka ve bobin olarak matbaacıların hizmetine sunulmaktadır. 

Bobin olarak satışı yapılan kâğıtlar: I.II.III. Hamur kâğıtlar, bristol, krome karton, kuĢe kâğıt, dosyalık kartonlar bobin olarak da satılmaktadır. Bobin enleri kâğıt cinslerine göre; 57, 64, 70, 82cm’dir. Tabaka halinde satılan kâğıt ve kartonlar ise gramajlarına ve boylarına göre aşağıda belirtilen şekillerde satılmaktadır.















Comments

Popular posts from this blog

Photoshop ve yazdırma işlemi nasıl yapılır?

A ile başlayan kağıt ölçüleri..

Afiş tasarımının püf noktaları nelerdir?