Photoshop ve yazdırma işlemi nasıl yapılır?


BÖLÜM:1 PHOTOSHOP VE YAZDIRMA

KONU BAŞLIKLARI:

* GÖRÜNTÜLERİ YAZDIRMA
* RENK YÖNTEMİYLE YAZDIRNA
* TİCARİ BASKI MAKİNALARINDA YAZDIRMA
* RENK AYRIMLARI

PHOTOSHOP'TA YAZDIRMA
Yazdırma hakkında
İster masaüstü yazıcınızda bir görüntü yazdırıyor ister bunu bir baskı öncesi yardımcı programına gönderiyor olun, yazdırma hakkında biraz temel bilgiye sahip olmanız işin daha sorunsuz ilerlemesini sağlar ve nihai görüntünün beklendiği gibi olmasına yardımcı olur.
Yazdırma türleri Çoğu Photoshop kullanıcısı için dosya yazdırma görüntünün inkjet yazıcıya gönderilmesiyle sınırlıdır. Doğrudan kağıda yazdırılması veya filmde pozitif veya negatif görüntüye dönüştürülmesi için Photoshop görüntünüzü farklı aygıtlara gönderebilir. Son durumda, mekanik baskıyla yazdırmayla ilgili ana kalıp oluşturmak için film kullanabilirsiniz.
Görüntü türleri Çizgi resimleri gibi en basit görüntüler yalnızca grinin tek düzeyinde bir renk kullanır. Fotoğraf gibi daha karmaşık bir görüntüde farklı renk tonları vardır. Bu tür görüntüler sürekli tonlu görüntü olarak bilinir.
Renk ayrımı Ticari üretim için tasarlanan ve birden çok rengin bulunduğu resmin her renk için ayrı olmak üzere ayrı ayrı kalıplara yazdırılması gerekir. Renk ayrımı olarak bilinen bu işlem genel olarak siyan, sarı, macenta ve siyah (CMYK) mürekkepleri kullanır. Photoshop'ta farklı kalıpların nasıl oluşturulacağını ayarlayabilirsiniz.
Ayrıntı kalitesi Yazdırılan bir görüntünün ayrıntısı görüntü çözünürlüğüne (piksel/inç) ve yazıcı çözünürlüğüne (nokta/inç) bağlıdır. Masaüstü lazer yazıcıların çoğu 600 dpi çözünürlüğe sahipken, PostScript baskı öncesi hazırlama
makineleri 1200 dpi veya daha yüksek çözünürlüğe sahiptir. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar gerçek noktalar yerine mikroskobik bir mürekkep spreyi üreterek yaklaşık 300 ile 720 dpi arasında çözünürlükle sonuçlanır.
* Görüntüleri yazdırma
Photoshop şu yazdırma komutlarını sağlar:
Yazdır Yazdırma ve ayar seçeneklerinin önizlemesini görebileceğiniz Yazdır iletişim kutusunu gösterir. (Bitti veya Yazdır'ı tıklattığınızda özelleştirilmiş ayarlar yeni varsayılanlar olarak kaydedilir.)
Bir Kopya Yazdır İletişim kutusu görüntülemeden dosyanın bir kopyasını yazdırır.
Maksimum etkinlik için eylemlere Yazdır komutunu dahil edebilirsiniz. (Photoshop tüm yazdırma ayarlarını bir iletişim kutusunda verir.)

Photoshop yazdırma seçeneklerini ayarlama ve yazdırma
1- Dosya > Yazdır'ı seçin.







Yazdır iletişim kutusu
A. Baskı önizlemesi görüntüleme
B. Yazıcı ve yazdırma işi seçeneklerini ayarlama
C. Kağıt yönünü ayarlama
D. Görüntü konumlandırma ve ölçeklendirme
E. Baskı öncesi çıktı seçeneklerini belirtme
F. Renk yönetimi ve prova seçeneklerini belirtme
2- Yazıcıyı, kopya sayısını ve kağıt yönünü seçin.
Açık gökyüzü gibi hafif ölçülü tonlarda mümkün olan en yüksek kaliteyi elde etmek için Mac OS'de yazıcıya 16-bit veri gönderin.
3- Seçili kağıdın yönü ve boyutuna göre görüntünün konumunu ve ölçeğini ayarlayın. Bkz. “Görüntüleri
konumlandırma ve ölçeklendirme” sayfa 456.
4- Sağ üst köşedeki açılır menüden erişebileceğiniz Renk Yönetimi ve Çıktı seçeneklerini ayarlayın.
5- Aşağıdakilerden birini yapın:
• Görüntüyü yazdırmak için Yazdır'ı tıklatın.
• Seçenekleri kaydetmeden iletişim kutusunu kapatmak için İptal'i tıklatın.
• Seçenekleri koruyup iletişim kutusunu kapatmak için Oldu'yu tıklatın.
Not: Görüntünüzün kağıttaki yazdırılabilir alandan daha büyük olduğunu belirten bir uyarı alırsanız İptal'i tıklatıp Dosya > Yazdır'ın ardından Ortama Sığacak Biçimde Ölçekle kutusunu seçin. Kağıt boyutunuz ve mizanpajında değişiklik yapmak için Yazdırma Ayarları'nı tıklatıp dosyayı bir kez daha yazdırmaya çalışın.

* Photoshop’ta renk yönetimiyle yazdırma
Yazdırılan renkleri yazıcının saptamasını sağlama
Yazıcınız ve kağıt türünüz için özel profiliniz yoksa renk dönüştürmeyi yazıcı sürücüsüne bırakabilirsiniz.
1. Dosya > Yazdır'ı seçin.
2. Sağ üst köşedeki açılır menüden Renk Yönetimi'ni seçin.



Ek seçenekleri görüntülemek için Renk Yönetimi'ni seçin.
3. Belge öğesini seçin.
Profil aynı satırda parantez içinde görüntülenir.
4. Renk İşleme için, Renkleri Yazıcı Yönetir öğesini seçin.
5. (İsteğe bağlı) Renkleri hedef renk uzayına dönüştürme için görüntü oluşturma hedefi seçin.
PostScript olmayan yazıcı sürücülerinin çoğu bu seçeneği yok sayıp Algısal görüntü oluşturma hedefini kullanır.
6. Yazdır'ı tıklattıktan sonra otomatik olarak görüntülenen Yazdırma Ayarları iletişim kutusunda yazıcı sürücüsü için renk yönetimi seçeneklerine gidin. Windows'ta, yazıcı sürücüsü seçeneklerine erişmek için Yazdırma Ayarları'nı tıklatın. Mac OS'de, yazıcı sürücüsü seçeneklerine erişmek için Yazıcı Ayarları iletişim kutusundaki açılır menüyü
kullanın.
7. Yazdırma sırasında yazıcı sürücünüzün renk yönetimini işlemesini sağlamak için renk yönetimi ayarlarını belirtin.
Her yazıcı sürücüsünde farklı renk yönetimi seçenekleri vardır. Renk yönetiminin nasıl açılacağı net değilse yazıcı
belgelerinizi inceleyin.
8. Yazdır'ı tıklatın.
Not: Görüntünüzün kağıttaki yazdırılabilir alandan daha büyük olduğunu belirten bir uyarı alırsanız ve o alanı aşmak istemiyorsanız, İptal'i tıklatıp Dosya > Yazdır'ı seçin ve Ortama Sığacak Biçimde Ölçekle kutusunu işaretleyin. Kağıt boyutunuz ve mizanpajında değişiklik yapmak için Yazdırma Ayarları'nı tıklatıp dosyayı bir kez daha yazdırmaya
çalışın.

Yazdırılan renkleri Photoshop'un saptamasını sağlama
Belirli bir yazıcı, mürekkep ve kağıt birleşimi için özel renk profiliniz varsa Photoshop'un renkleri yönetmesine izin vermek yazıcının renkleri yönetmesine izin vermekten daha iyi sonuç verebilir.
1. Dosya > Yazdır'ı seçin.
2. Açılan menüden Renk Yönetimi'ni seçin.
3. Renk İşleme için Renkleri Photoshop Yönetir öğesini seçin.
4. Yazıcı profili için çıktı aygıtınıza ve kağıt türüne en uygun profili seçin. Geçerli yazıcıyla ilişkilendirilmiş herhangi bir profil mevcutsa bunlar, varsayılan profil seçiliyken menünün en üst kısmında bulunur.
Profil çıktı aygıtı ve yazdırma koşulları (kağıt türü gibi) davranışını ne kadar doğru tanımlarsa renk yönetimi sistemi de belgedeki gerçek renklerin sayısal değerlerini o kadar doğru dönüştürür.
5. (İsteğe bağlı) Aşağıdaki seçeneklerden birini ayarlayın.
Görüntü Oluşturma Hedefi Photoshop'un renkleri hedef renk uzayına nasıl dönüştüreceğini belirtir. (Bkz. Görüntü oluşturma hedefleri hakkında.)
Siyah Nokta Kaydırma Çıktı aygıtının tam dinamik aralığının benzetimini yaparak görüntüdeki gölge ayrıntısını korur.
Prova Çıktısı Renkleri Photoshop'un renk yönetmesine izin verdiğinizde etkinleşir. Görüntü renklerini gerçekten yazdırıldıkları gibi görüntülemek için seçin.
Gamut Uyarısı Prova Çıktısı Renkleri seçiliyken etkinleşir. Görüntüdeki, seçili yazıcı profili tarafından belirlenen gamut dışındaki renkleri vurgulamak için seçin. Gamut, bir renk sisteminin görüntüleyebildiği veya yazdırabildiği renk aralığıdır. RGB'de görüntülenebilen bir renk geçerli yazıcı profiliniz için gamut dışı olabilir.
Kağıt Beyazını Göster Önizlemede beyaz rengi seçili yazıcı profilindeki kağıdın rengi olarak ayarlar. Bu işlem, gazete kağıdı veya renkli kağıtlar gibi beyaz olmayan kağıt üzerine yazdırmak istediğinizde daha düzgün bir yazdırma önizlemesi sağlar. Mutlak beyaz ve siyah kontrast yaratacağından daha az beyaz olan kağıt, görüntünüzün genel kontrastını düşürecektir. Kirli beyaz kağıt da görüntünün genel renk tonunu değiştirebilir, dolayısıyla bej üzerine basılan sarı daha çok kahverengi görünebilir.
6. Yazdır'ı tıklattıktan sonra otomatik olarak görüntülenen Yazdırma Ayarları iletişim kutusunda yazıcı sürücüsü için renk yönetimi seçeneklerine gidin. Windows'ta, yazıcı sürücüsü seçenekleri sürücüsüne gitmek için Tercihler düğmesini tıklatın. Mac OS'de, yazıcı sürücüsü seçeneklerine erişmek için Yazıcı Ayarları iletişim kutusundaki açılır menüyü kullanın.
7. Yazıcı renk yönetimini kapatın; böylece yazıcı profili ayarları profil ayarlarınızı geçersiz kılmaz.
Her yazıcı sürücüsünde farklı renk yönetimi seçenekleri vardır. Renk yönetiminin nasıl kapatılacağı net değilse yazıcı belgelerinizi inceleyin.
8. Yazdır'ı tıklatın.
Not: Görüntünüzün kağıttaki yazdırılabilir alandan daha büyük olduğunu
belirten bir uyarı alırsanız İptal'i tıklatıp
Dosya > Yazdır'ın ardından Ortama Sığacak Biçimde Ölçekle kutusunu seçin. Kağıt boyutunuz ve mizanpajında
değişiklik yapmak için Yazdırma Ayarları'nı tıklatıp dosyayı bir kez daha yazdırmaya çalışın.
Basılı prova yazdırma
Basılı prova (prova baskı veya prova çıktısı olarak da bilinir) baskı makinesindeki nihai çıktınızın neye benzeyeceğinin basılı benzetimidir. Basılı prova baskı makinesinden daha ucuz bir çıktı aygıtında üretilir. Bazı inkjet yazıcılarda basılı prova olarak kullanılabilen ucuz baskılar üretmek için gereken çözünürlük vardır.
1. Görünüm > Prova Ayarı'nı seçip benzetimini yapmak istediğiniz çıktı koşullarını belirleyin. Hazır ayar kullanarak veya özel prova ayarı oluşturarak bunu gerçekleştirebilirsiniz. Bkz. Yazılımla prova renkleri.
Özel seçeneği belirlenmedikçe, görünüm kullandığınız provaya bağlı olarak otomatik değişir. Özel seçildiği durumda Prova Koşulunu Özelleştir iletişim kutusu görüntülenir. Yazdır iletişim kutusundaki Prova Ayarı Hazır Ayar menüsünde görüntülenecek özel prova ayarlarını kaydetmeniz gerekir. Prova özelleştirmek için aşağıdaki yönergeleri uygulayın.
2. Provayı seçtikten sonra Dosya > Yazdır seçeneğini belirleyin.
3. Açılan menüden Renk Yönetimi'ni seçin.
4. Prova öğesini seçin.
Parantez içinde görüntülenen profilin daha önce seçtiğiniz prova ayarıyla eşleşmesi gerekir.
5. Renk İşleme için Renkleri Photoshop Yönetir öğesini seçin.
6. Yazıcı Profili için çıktı aygıtınızın profilini seçin.
7. (İsteğe bağlı) Aşağıdaki seçeneklerden birini ayarlayın.
Prova Ayarı Bu seçenek Yazdır alanından Prova'yı seçtiyseniz kullanılabilir. Açılan menüden sabit diskinizdeki özelleştirilmiş provalardan istediğinizi seçin.
Kağıt Rengine Benzet Benzetilen aygıt kağıdında renklerin nasıl görüneceğini benzetir. Bu seçeneğin kullanılması en doğru provayı oluştursa da tüm profiller için kullanılamaz.
Siyah Mürekkebe Benzet Benzetilen aygıt için koyu renklerin parlaklığını benzetir. Bu seçeneğin kullanılması koyu renklerin en doğru provalarını oluştursa da tüm profiller için kullanılamaz.
8. Yazdır'ı tıklattıktan sonra otomatik olarak görüntülenen Yazdırma Ayarları iletişim kutusunda yazıcı sürücüsü için renk yönetimi seçeneklerine gidin. Windows'ta, yazıcı sürücüsü seçenekleri sürücüsüne gitmek için Tercihler düğmesini tıklatın. Mac OS'de, yazıcı sürücüsü seçeneklerine erişmek için Yazıcı Ayarları iletişim kutusundaki açılır menüyü kullanın.
9. Yazıcı renk yönetimini kapatın; böylece yazıcı profili ayarları profil ayarlarınızı geçersiz kılmaz.
Her yazıcı sürücüsünde farklı renk yönetimi seçenekleri vardır. Renk yönetiminin nasıl kapatılacağı net değilse yazıcı belgelerinizi inceleyin.
10. Yazdır'ı tıklatın.
Not: Görüntünüzün kağıttaki yazdırılabilir alandan daha büyük olduğunu belirten bir uyarı alırsanız İptal'i tıklatıp
Dosya > Yazdır'ın ardından Ortama Sığacak Biçimde Ölçekle kutusunu seçin. Kağıt boyutunuz ve mizanpajında değişiklik yapmak için Yazdırma Ayarları'nı tıklatıp dosyayı bir kez daha yazdırmaya çalışın.

* Ticari baskı makinesine görüntüleri yazdırma
Baskı için görüntüleri hazırlama
Photoshop'tan ofset taş baskı. dijital baskı. gravür ve diğer baskı işlemleri için görüntü dosyası hazırlayabilirsiniz.
İş akışınız genellikle ön baskı olanaklarının becerilerine bağlıdır. Ticari baskı iş akışını başlatmadan önce
gereksinimlerini anlamak için ön baskı çalışanlarıyla görüşün. Örneğin, ön baskıya özel ayarları kullanmaları gerekebileceğinden hiçbir noktada CMYK'ya dönüştürmek istemeyebilirler. Burada, tahmin edilebilir baskı sonuçları elde etmek için görüntü dosyalarınızı hazırlamayla ilgili bazı olası senaryolar vardır:
• Tamamen RGB modunda çalışın ve görüntü dosyasının RGB çalışma alanı profiliyle etiketlendiğinden emin olun. Yazıcınız veya ön baskı çalışanınız bir renk yönetim sistemi kullanıyorsa, film ve baskı kalıplarını oluşturmadanönce doğru CMYK dönüşümü için dosyanızın profilini kullanabilmeleri gerekir.
• Görüntünüzün düzenlenmesi bitene kadar RGB modunda çalışın. Ardından görüntüyü CMYK moduna
dönüştürüp ek renk ve ton düzeltmelerini yapın. Özellikle görüntüdeki vurgu ve gölgeleri kontrol edin.
Düzeltmeleri yapmak için Düzeyler, Eğriler veya Ton/Doygunluk ayarlama katmanlarını kullanın. Bu
ayarlamaların en düşük düzeyde olması gerekir. Gerekiyorsa görüntüyü düzleştirip CMYK dosyasını profesyonel yazıcıya gönderin.
• RGB veya CMYK görüntünüzü Adobe InDesign ya da Adobe Illustrator'e yerleştirin. Ticari baskı makinesinde yazdırılan çoğu görüntü genellikle doğrudan Photoshop'tan yazdırılmaz; Adobe InDesign gibi bir mizanpaj programından veya Adobe Illustrator gibi bir çizim programından yazdırılır.
Burada, ticari baskı için tasarlanan görüntü üzerinde çalıştığınızda aklınızda bulunması gereken bazı konular vardır:
• Baskının özelliklerini biliyorsanız, bazı ayrıntıları korumak için vurgu ve gölge çıktılarını belirtebilirsiniz.
• Nihai basılı parçanın önizlemesini görüntülemek için masaüstü yazıcı kullanıyorsanız, masaüstü yazıcının ticari baskı makinesi çıktısını aynen taklit etmeyeceğini unutmayın. Profesyonel renk provası nihai basılı parçanın daha doğru bir önizlemesini oluşturur.
• Ticari baskının profiline sahipseniz Prova Ayarı komutuyla bunu seçip Prova Renkleri komutunu kullanarak yazılımla prova görüntüleyebilirsiniz. Nihai basılı parçanın önizlemesini monitörünüzde görüntülemek için bu yöntemi kullanın.
Not: Bazı yazıcılar belgeleri, özellikle de bu belgelerin PDF/X standartlarına uyması gerekiyorsa PDF formatında almayı tercih edebilir.
Çıktı seçeneklerini ayarlama
Görüntülerinizi ticari baskı için doğrudan Photoshop'tan hazırlıyorsanız Yazdır komutunu kullanarak çeşitli sayfa işaretlerini ve diğer çıktı seçeneklerini seçebilir ve önizlemelerini görüntüleyebilirsiniz. Bu çıktı seçeneklerinin genelde yalnızca ön baskı profesyonelleri veya ticari baskı işlemi hakkında bilgisi olan kişilerce belirtilmesi gerekir.
Çıktı Seçenekleri




1. Dosya > Yazdır'ı seçin.
2. Açılan menüden Çıktı'yı seçin.
3. Aşağıdaki seçeneklerden birini veya daha fazlasını ayarlayın:
Kalibrasyon Çubukları %10 artışlarla %0 - %100 yoğunluk dönüşümü olan 11 adımlı gri tonlama yazdırır. CMYK renk ayrımıyla her CMYK kalıbının sol tarafına degrade renk tonu çubuğu, sağ tarafına da aşamalı renk çubuğu yazdırılır.
Not: Kalibrasyon çubukları, çakıştırma işaretleri, kırpma işaretleri ve etiketler yalnızca kağıt yazdırılan görüntüden büyükse yazdırılır.
Çakıştırma İşaretleri Görüntüdeki çakıştırma işaretlerini (hedef tahtası ve yıldız hedefler dahil) yazdırır. Bu işaretler
öncelikle PostScript yazıcılarda renk ayrımlarını hizalamak için kullanılır.
Köşe Kırpma İşaretleri Sayfanın kesileceği yerde kırpma işaretleri yazdırır. Kırpma işaretlerini köşelere yazdırabilirsiniz. PostScript yazıcılarda bu seçeneğin belirlenmesi yıldız hedefleri de yazdırır.
Orta Kırpma İşaretleri Sayfanın kesileceği yerde kırpma işaretleri yazdırır. Kırpma işaretlerini her kenarın ortasına yazdırabilirsiniz.
Açıklama 300 karaktere kadar, Dosya Bilgileri iletişim kutusuna girilmiş açıklama metnini yazdırır. Açıklama metni
her zaman 9 punto Helvetica düz yazım olarak yazdırılır.
Etiketler Görüntünün üstünde dosya adını yazdırır. Ayrımlar yazdırılıyorsa ayrım adı etiketin parçası olarak
yazdırılır.
Aşağı Emülsiyon Emülsiyon yukarıdan aşağıya olduğunda, diğer bir deyişle film parçasının ışığa duyarlı katmanı veya
fotoğraf kağıdının size aksi yöne baktığında yazımı okunur hale getirir. Standart olarak, kağıda basılı görüntüler ışığa
duyarlı katman size doğru bakarken yazım okunur olarak aşağıdan yukarıya doğru yazdırılır. Filme basılı görüntüler
çoğunlukla aşağı emülsiyonla yazdırılır.
Negatif Tüm çıktının, tüm maskeler ve arka plan renkleri de dahil ters halini yazdırır. Görüntü menüsünde Ters Çevir
komutunun aksine, Negatif seçeneği ekran görüntüsünü değil çıktıyı negatif olarak tersine çevirir. Ayrımları doğrudan
filme yazdırıyorsanız çoğu ülke de pozitif film daha yaygın olsa da negatif görüntü istiyor olabilirsiniz. Hangisinin
gerektiğini saptamak için baskı çalışmanızı gözden geçirin. Emülsiyon yüzünü saptamak için develope edildikten
sonra filmi parlak ışıkta inceleyin. Donuk yüz emülsiyon, parlak yüz de bazdır. Baskı çalışmanız için pozitif yukarı
emülsiyonlu, negatif yukarı emülsiyonlu, pozitif aşağı emülsiyonlu, negatif aşağı emülsiyonlu filmlerden hangisinin
gerektiğini saptayın.
Arka Plan Görüntü alanı dışında, sayfada yazdırılacak arma plan rengini seçer. Örneğin, film kayıt aygıtına basılı
slaytlar için siyah veya renkli arka plan rengi tercih edilebilir. Bu seçeneği kullanmak için Arka Plan'ı tıklatıp Renk
Seçiciden bir renk seçin. Bu yalnızca bir yazdırma seçeneğidir; görüntünün kendisini etkilemez.
Kenarlık Görüntü çevresine siyah kenarlık yazdırır. Kenarlık genişliğini belirtmek için bir sayı yazın ve birim değeri seçin.
Taşma Payı Kırpma işaretlerini görüntünün dışından çok içine yazdırır.

Grafikte görüntü kesmek için bu seçeneği kullanın. Taşma payı genişliğini belirtmek için bir sayı yazın ve birim değeri seçin.
Enterpolasyon Yazdırma sırasında otomatik olarak yeniden örnekleyerek düşük çözünürlüklü görüntünün pürüzlü
görünümünü azaltır (PostScript yazıcılarda). Yeniden örnekleme görüntü kalitesinin netliğini azaltabilir.

Ayrımları Photoshop'tan yazdırma
Ön baskı için görüntü hazırlanırken ve CMYK görüntüler veya spot renkli görüntülerle çalışırken her renk kanalını ayrı sayfa olarak yazdırabilirsiniz.
Not: Postscript olmayan yazıcılarda yazdırılan CMYK, Çift Tonlu veya çok kanallı belgelerin ayrımı, Postscript yazıcılarda yazdırılanlarla aynı olmayabilir.

Comments

Popular posts from this blog

A ile başlayan kağıt ölçüleri..

Baskı Teknikleri nelerdir?