“En az 1000 adet bastırmak lazım” – değil !


Basılı işlerde baskı adedini belirlemek çok önemli – bunu yapmak için göz önünde bulundurmanız gereken toplam maliyetleri nasıl hesaplayacağınızı, “gerçek ihtiyaç”ınızı nasıl belirleyeceğinizi biliyor musunuz?

“En az 1000 adet bastırmak lazım!”
Baskı siparişi verirken düşülen en büyük tuzaklardan biri, doğru adetlerde sipariş verememek. Az adetlerde ve sık aralıklarla sipariş vermek, toplamda ödenen bedeli yükseltiyor; ama birim fiyatı düşürmek için bir seferde çok adetli baskı siparişi vermek de, ürünlerin depo ve dolaplarda yıllarca yer işgal etmesine neden olduğu gibi, kalitelerinin bozulmasına ve güncelliklerinin kaybolmasına da yol açıyor, bu da başka bir maliyet demek.
Baskı maliyetini hesaplarken doğrusu, o an ödenen bedele değil, işin toplam maliyetine bakmak. Bunun için “gerçek ihtiyaç”ı doğru belirlemek ve “En az 1000 adet bastırmalıyım ki ucuz olsun” anlayışından kurtulmak şart. Dijital baskı teknolojisindeki gelişmeler, bu anlayışı çoktan tarihe gömdü.

“Gerçek ihtiyaç”ınızı saptamak için kendinize şu soruları sorun:

1. Belgeyi ne sürede güncellemem gerek?

Deneyimlerimiz bize şunu gösteriyor: Doğru kurgulanmış değişken içerikli bir broşür, statik bir broşüre oranla 20 ila 30 kat daha fazla geri dönüş sağlıyor. Yılda 1000 adet tükettiğim bir broşürü her çeyrekte güncelleyip 250’şer adet bastırmak mı, yoksa tüm yıl aynı içeriği kullanmak mı benim için daha avantajlı?


2. Bir seferde çok adet bastırdığımda, bu ürünleri sağlıklı olarak depolayacak alana sahip miyim?

Bu alanlar nem, güneş ışığı, temizlik ve benzeri kriterler açısından kağıt depolamaya uygun mu? Söz konusu depo alanını farklı bir şekilde değerlendirmek daha avantajlı olabilir mi? Kağıdı sararmış, renkleri solmuş, toz ve nem kokan ürünler, kurumumun prestijini zedelemeyecek mi?


3. Alternatif adetler için fiyat teklifi aldım mı?

Normalde 1000 adedini bir seferde bastırdığım iş için;
• 250’şer adet bastırdığımda toplam fiyat ne olur? Bunun yanında her seferde güncel içerik kullandığım için kazanımım ne olur?
• Dijital ve ofset baskı birim fiyatı, kaç adetlik baskıda başa baş geliyor?


4. Basılacak ürünleri talep eden kişiler, “En az 1,000 adet bastırmalıyım” düşüncesinden arındılar mı?

Arınmadılarsa bu yazıyı onların da okumasını sağladım mı? Dijital baskı teknolojisi hızla gelişiyor, baskı kalitesi gün geçtikçe artarken maliyetler düşüyor. Baskı süresiyse, ofsetle karşılaştırılamayacak kadar kısa. Bunun yanı sıra, belgenizi 1 adet bile bastırmak mümkün, üstelik belgenizi ulaştıracağınız kişiye özel içerik ekleyebiliyorsunuz.

Her şeyi ezbere 1000 adet bastırmadan önce bir kez daha düşünün: Size gerçekte kaç adet gerek? Bu adet için ofset, dijital baskıdan gerçekten daha ucuz mu? Baskıyı ucuza getirmeye çalışırken, kurumunuzu “ucuzlatma” tehlikesi yok mu? Güncellenmiş, kişiye özel hale getirilmiş içerik, size baskı ücretinden artıracağınız paradan çok daha fazlasını kazandırmaz mı?

Comments

Popular posts from this blog

Photoshop ve yazdırma işlemi nasıl yapılır?

A ile başlayan kağıt ölçüleri..

Kağıt maliyeti hesaplama nasıl yapılır?